ZEEFDRUKTECHNIEK

Bij zeefdruk wordt met behulp van een zeef (screen) gedrukt op een materiaal naar wens. Zeefdruk is dan ook eigenlijk meer een sjabloontechniek.

Op de drukvorm (de zeef), wordt een lichtgevoelige laag aangebracht, en op deze laag wordt een film gelegd (te vergelijken met een dia in 1 kleur: zwart en voor de rest doorzichtig). Door belichting op de film verhardt de lichtgevoelige laag op de plekken waar het licht doorheen kan. De zeef wordt met water uitgewassen en op de plaatsen waar de film zwart was, zijn de gaatjes van de zeef open en wordt de inkt doorgelaten. Per kleur wordt er eerst een film en daarna een zeef gemaakt.

Door variatie in fijnte van het gaas kan de dikte van de inktlaag beïnvloed worden. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld dekkende kleuren te drukken (met grof gaas) maar ook fijne rasters (met fijn gaas).

Hoewel het ogenschijnlijk een simpele techniek lijkt, is het van belang de parameters te beheersen om tot een voorspelbaar eindresultaat te komen. Gaasspanning, rakeldruk, inktvloeing, lift-off etcetera behoren in strakke balans te zijn voor een perfect eindresultaat en zijn afhankelijk van het vakmanschap en ervaring van de zeefdrukker.

terug naar overzicht textieldrukkerij

OFFERTE AANVRAGEN

Een prijsopgave ontvangen voor de wasserette of textieldrukkerij? Vraag een offerte op!

> Offerte aanvragen voor wasserette
Offerte aanvragen voor textieldrukkerij
> Prijslijst zeefdrukken

MEER INFORMATIE OVER...

CONTACT

Hoofdweg Noord 41C
2913 LB Nieuwerkerk a/d IJssel

Tel: 0180 - 31 00 11
info@scodiensten.nl
Stuur ons een e-mail

Scroll naar boven